Zapraszamy Was do poznania niezwykle bogatej historii polskiej wsi. Wyruszcie razem z Etnoekipą w tę ekscytującą podróż w czasie! Podczas piątej wyprawy – zaplanowanej oczywiście przez Chmuri – zajrzycie do wiejskich kuchni, aby przekonać się, w jaki sposób wytwarzano, przygotowywano i przechowywano żywność. W czasie podróży poznacie też zwyczaje związane ze spożywaniem posiłków na dawnej wsi.
Tradycje kulinarne – m.in. sposób wytwarzania, przygotowywania i przechowywania żywności, a także obyczaje związane z jedzeniem – były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wciąż są dziedzictwem, które nadaje oryginalnego charakteru poszczególnym regionom. W przeszłości na wsi jedzono proste potrawy. Spożywano głównie produkty roślinne. Mięso i jego przetwory na wiejskich stołach pojawiały się rzadko (np. w niedzielę lub święta). Byli też tacy, którzy nie jadali mięsa w ogóle (ponieważ nie było ich na to stać). Częstotliwość i pora spożywania posiłków zależały od rytmu pracy i danej pory roku.
Na przestrzeni wieków zmieniała się dostępność przypraw w polskiej kuchni. Początkowo były to produkty bardzo drogie i z tego względu dostępne wyłącznie we dworach. Pod względem smaku potrawy serwowane na wsi były monotonne i mało wyraziste. Powolne zmiany nastąpiły dopiero na przełomie XIX i XX w., kiedy importowane towary staniały i stały się bardziej dostępne dla ogółu społeczeństwa. W miasteczkach pożądane przyprawy można było kupić w sklepach kolonialnych (czyli sklepach oferujących towary spoza Europy, np. kawę i herbatę), a także na stoiskach na targach i jarmarkach. W przeszłości gospodynie, aby nadać wyrazistości przygotowywanym daniom, dodawały do nich zioła (najpierw te, które rosły dziko w lesie, na pastwiskach, miedzach i na łąkach, a z czasem także uprawiane w ogródkach) oraz grzyby.
Zadania Etnoekipy to wspaniała zabawa zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Można dopasowywać, kolorować, łączyć elementy, układać, tworzyć własne kompozycje, dzięki czemu utrwalicie sobie wiedzę, a jednocześnie ciekawie i twórczo spędzicie czas! Zadania Etnoekipy to także doskonały materiał edukacyjny dla nauczycieli szkół podstawowych.
Dobrej zabawy!
Materiały są do pobrania – wystarczy kliknąć w wybrane zadanie, prawym przyciskiem wybrać „Zapisz grafikę jako” …. i gotowe.